Hantera sorgmyggor

Under förkultiveringsprocessen finns risken att dina små plantor drabbas av sorgmyggor. Det är mycket små flugor, några millimeter stora, som flyger väldigt ryckigt. Flugorna lägger ägg i fuktig jord och när äggen kläcks så börjar de små gråvita larverna med svart huvud att festa på rötterna till dina små förkultiverade plantor. De kan också äta fröer. På kort tid kan larverna mumsa i sig så mycket av rötterna att plantorna dör. Alla plantor som dör är resursslöseri så ur ett regenerativt perspektiv är det av största vikt att minimera risken att dina plantor drabbas.

Gör så här

Förebygg
Håll nyinköpta plantor i karantän så att inte krukväxten har med sig sorgmyggor som kan sprida sig till dina sådder
Ett tips som jag läst om är att strö ut kanel. Jag har just testat själv att strö ut kanel men inte hunnit se något resultat ännu.
Sorgmyggor/larver dör vid sterilisering av jord. Dock dör även mikroliv som kanske kan vara av nytta så här finns motstående intressen.
Fånga in
Sätt upp gula klisterskivor för att fånga in och snabbt uppmärksamma problem.
Sätt en gul skål med vatten och lite diskmedel i närheten av krukorna. Sorgmyggorna kommer att flyga ned i vattnet och drunkna.Hindra äggläggning
Sorgmyggor vill lägga ägg i fuktig jord. Vattna underifrån om det är lite större plantor. Nysådda frön och små plantor behöver att översta jordlagret är fuktigt för att fröna ska gro och för att småplantorna ska få vatten så här blir det svårt att bara vattna underifrån.
Strö sand över såjorden så att det blir svårare för sorgmyggorna att nå ned till jorden (ofta rekommenderas perlit eller vermikulit till dessa. Perlit och vermikulit är dock ändliga resurser.
Döda larver
Vattna ut nematoder Steinernema feltiae i krukorna.
Strö ut rovkvalster Hypoaspis miles.
Lägg ut potatisskivor med skalfri yta ned mot jorden. Larverna kommer att börja äta på potatisen och du kan då få bort larverna t.ex. genom att skölja av potatisbiten. Tänk på att oskadliggöra larven på ett sådant sätt att de inte kan kläckas på en annan plats och hitta tillbaka till sådderna. Vittja varje dag.

Sorgmyggor blandas ibland ihop med bananflugor, vattenflugor och blomflugor. Här nedan bild på sorgmygga, bananfluga och blomfluga.

Similar Posts

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.