| |

Examinationsuppgift 3

Betyg: VG

Denna trädgård med tillhörande bostadshus har en lite äldre stil med intressant karaktär. Vacker varmgyllene färg på fasaden kontrasteras av dina väl valda material- och växtval som mestadels går i svala blålila och silvriga toner, ackompanjerat med varmgula accenter som spelar vackert med husfärgen. Ditt designförslag fungerar väl för den stora ytan och återspeglar också kundönskemålen på ett utmärkt vis – här skapas en lugn, harmonisk plats med vackra siktlinjer och blickfång. Du har tagit hänsyn till den äldre karaktären och skapat en ombonad, mysig plats att befinna sig på med tydlig och väl utförd rumsindelning samt funktionella transport- och gångstråk.

Stora ytor kan vara svåra att ta sig an. Riktigt bra jobbat med detta uppdrag!

Fint och tydligt tema! Här kombinerar du historiska vingslag med en modern touch och resultatet känns som att det följer just denna linje. Att välja ett tema för en trädgårdsdesign är som du vet en mycket bra metod att arbeta efter. Det klargör för dig själv vad du vill åstadkomma och hjälper dig att hålla fokus hela vägen, att skapa en enhetlig trädgård med ett övergripande koncept.

De dominerande färgerna i trädgården är grönt och varmt gyllengul på husfasaden. Blomfärgerna som du valt ger sval kontrast i lila, blått och silver (inklusive bladfärger hos gräsen) vilket passar utmärkt för att skapa den harmoniska och lugna plats som kunden önskar. Några accenter i varmgult spelar med husfärgen. Snyggt! Det känns som att du verkligen tänkt till angående växternas blomfärger och bladfärger.

Bladens form, färg och textur vackert och det finns också bestående vintergröna element samt en övergripande struktur som verkligen fungerar året runt. I större trädgårdar blir de stora dragen, designens grundform, extra viktig att fokusera på framför mindre detaljer. Om grundstrukturen vissnar ner under vintern blir den stora ytan extra naken – och vindpåverkan än mer påtaglig. Men du har verkligen tänkt på strukturen.

Formerna i ditt förslag är intressanta och välplanerade, med stark rumslig karaktär. Höjdvariationer i trädgården finns eftersom du jobbat med högre element i form av träd, häckar och klätterväxter, samt byggnationer som pergola, lusthus och liknande. Rörelse och riktning i trädgården är tydligt utformat och fungerar fint.

Vilken tydlig och snygg ritning du erbjuder kunden! Du ska verkligen känna dig nöjd med resultatet. Du har varit noga med kodningen.

Matilda Hallgren, Trädgårdsingenjör och lärare, Trädgårdsakademin

Similar Posts

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.