‘Sustainagarden’

Smakfull trädgård - hållbar trädgårdsutveckling för mersmak och mångfald design mentorskap trädgårdskurser

Trädgårdskurs online

Lär dig designa, anlägga & sköta din trädgård med regenerativa* metoder!

* återuppbyggande

*

*

För inspiration om regenerativ trädgårdsutveckling följ mig på Instagram, Facebook, Pinterest, blogg och anmäl dig till mitt nyhetsbrev ‘Smakfullt trädgårdsbrev’.

Du älskar din trädgård och du värnar om miljön och klimatet.

Du vill lära dig hur du själv enkelt och effektivt kan skapa en egen komplett trädgårdsdesign för din trädgård samt anlägga och sköta den med uppbyggande metoder som gynnar miljön och klimatet.

Då har du kommit rätt! 😃

Smakfull trädgård - hållbar trädgårdsutveckling för mersmak och mångfald design mentorskap trädgårdskurser
Bli en miljö- och klimathjälte i din trädgård

Det här är Sustainagarden

Med den här kursen får du lära dig hur du, inte bara minimerar din negativa miljö- och klimatpåverkan, utan hur du kan:

 • gynna den biologiska mångfalden
 • välja miljö- och klimatsmarta material och metoder
 • producera din egen mat utan att stå på knä i timmar och rensa ogräs
 • binda kolmolekyler i marken och växterna så att mängden koldioxid i luften minskar
 • bygga upp din trädgårds resurser på flera andra sätt

Allt detta samtidigt som du utvecklar en lättskött funktionell och vacker oas för dig och din familj att trivas, umgås och vila i. Du blir en miljö- och klimathjälte i din trädgård.

Pedagogik

För att stimulera de olika sinnena vid inlärning innehåller kursen olika format – LIVE-föreläsningar och förinspelade föreläsningar med inspirerande bildspel, PDF-dokument med text för nedladdning, ljudfiler, praktiska arbetsuppgifter, checklistor, självtester, boktips och länkar till värdefull information på nätet m.m.

Kursen är logiskt strukturerad och de olika delarna bygger på varandra i en naturlig ordning. Det ger dig flyt och leder dig stadigt framåt i dina studier och ditt eget skapande av din trädgårdsdesign och din anläggnings- och skötselplan.

Q&A – en gång i veckan har vi ett digitalt möte med en timmes LIVE frågestund där du får ställa dina frågor. Det kan handla om olika fakta som vi har gått igenom under något kursmoment eller en konkret fråga om din egen trädgård.

Du blir inbjuden till en sluten Facebookgrupp där du och dina kurskamrater tillsammans med mig bildar ett community. Där kan du ställa frågor. Vi kan också inspirera varandra, dela erfarenheter och information och hjälpas åt att kritiskt granska trädgårdsråd.

Smakfull trädgård - hållbar trädgårdsutveckling för mersmak och mångfald design mentorskap kurser

För vem?

Den här kursen vänder sig till alla som vill lära sig mer om hur man utvecklar sin trädgård med hållbara metoder. Du kan vara nybörjare eller ha kommit en bra bit på vägen i din trädgårdsresa. Kursmaterialet är uppbyggt så att det finns nybörjarnivå och fördjupningsnivå. Som nybörjare kan du välja att helt skippa fördjupningsdelarna eller så kan du ladda ned materialet och fördjupa dig i ett senare skede. Du som är lite mer kunnig kommer att få lite repetition av de mer grundläggande delarna och värdefullt fördjupningsmaterial. Du väljer själv vilka föreläsningar och dokument du vill ta del av.

Du kan bo var som helst i landet och ha din trädgård i vilken odlingzon som helst. Bor du i Norrland kommer du sannolikt att uppskatta mina erfarenheter av att odla i kallare klimat och att skriva artiklar för Sveriges nordligaste trädgårdstidning.

*

*

Det här behöver du

Kursen är helt digital så du behöver internetuppkoppling. Du behöver också:

 • papper till ritningar – helst A3-format
 • lite olika pennor – barnens färgpennor funkar utmärkt (så länge de inte är vattenlösliga), en blyertspenna och kanske en vattenfast penna med tunn spets
 • linjal och passare
 • långt måttband, helst 25 m eller längre och tumstock
 • kamera så att du kan fota din trädgård från olika perspektiv
 • redskap så att du kan ta jordprov (mer information om det i kursen)
 • lust att lära 🤓
Smakfull trädgård - hållbar trädgårdsutveckling för mersmak och mångfald design mentorskap kurser

Du behöver inte vara konstnärligt lagd för att kunna göra en trädgårdsdesign. Kan du rita en streckgubbe så kan du göra en trädgårdsdesign.

När du är klar med kursen har du

 • En komplett design för din trädgård
 • En växtlista med alla de växter du vill så och plantera de kommande åren
 • En anläggningsplan
 • En skötselplan
 • En förmåga att kritiskt granska andras trädgårdsråd utifrån ett hållbarhetsperspektiv
 • En skön känsla av att ha koll på hur du ska utveckla din trädgård och samtidigt bidra till att bygga upp jordens resurser

Varför planera och designa sin trädgård?

Ja, varför ska vi egentligen planera och designa våra trädgårdar för att kunna utveckla dem på ett hållbart sätt? Är det inte härligt att bara låta saker hända, utvecklas eftersom, växa fram som det vill? Visst finns det en lockelse i det och det kan vara skönt att inte vara så planerad alla gånger. Men jag vill ändå hävda att vi har mycket att vinna på att planera och designa. Ur ett regenerativt perspektiv är det i princip alldeles nödvändigt att planera och tänka igenom hur man vill utveckla sin trädgård.

I kursen ‘Sustainagarden’ är detta huvudfokus – att planera och designa för att kunna utveckla sin trädgård på ett så uppbyggande sätt som möjligt.

Varför just den här kursen? Det finns ju andra trädgårdskurser och internet…

Det finns många trädgårdskurser och ja, det stämmer att mycket av det du hittar i min kurs finns på olika sätt på nätet. Men tyvärr finns det ganska mycket trädgårdsinformation ute på nätet som är långt ifrån miljövänlig. I bästa fall är den inte miljöskadligt men den har tyvärr inte så ofta en regenerativ utgångspunkt.

Det är stor skillnad att med sina odlingsmetoder bidra till miljö- och klimatproblemen och därmed förlora miljövinsterna med att producera sin egen mat jämfört med att odla och samtidigt regenerera jorden, binda koldioxid och gynna mångfalden m.m.

Det som gör den här kursen unik är urvalet av kunskaper och regenerativa tekniker och på det sätt jag har paketerat all den information som finns där ute i en strukturerad process. Den här processen låter dig utvecklas i din takt och utifrån din nivå. Den tar dig enkelt från att vara en “vanlig trädgårdsägare” till att bli en “regenerativ trädgårdsägare”. När du är klar med kursen har du en snygg design av din trädgård och en konkret plan för hur du kan utveckla din plats på jorden till ett lättskött, ätbart paradis på ett uppbyggande sätt. Det är helt enkelt skillnad på kurs och kurs!

Låt oss tillsammans göra vad vi kan för att rädda världen en trädgård i taget!

Läs mer om kursens upplägg i kursplanen.

Din kursledare

Jag som är din kursledare heter Mona M Hallin. Jag är trädgårdsdesigner och expert på hållbar trädgårdsutveckling. Jag har mångårig erfarenhet av trädgårdsdesign, odling, regenerativa metoder och att hålla kurser och föreläsningar. Jag brinner för hållbarhetsfrågor och är styrelseledamot i den ideella föreningen Hållbara trädgårdsföretag. Jag har också nyligen varit med och startat upp föreningen Ätbara Övik och sitter nu som ordförande i föreningen. Jag har både teoretiska kunskaper och praktiska erfarenheter inom många trädgårdsområden – grönsaksodling, skogsträdgårdar, trädgårdsdesign, permakultur, regenerativa metoder, biologisk mångfald och miljö- och klimataspekter på trädgård.

Smakfull trädgård - hållbar trädgårdsutveckling för mersmak och mångfald design mentorskap kurser
Kursledare Mona M Hallin, trädgårdsdesigner och expert på hållbar trädgårdsutveckling

För att fånga upp kursdeltagarnas värdefulla erfarenheter strävar jag efter ett dynamiskt upplägg där erfarenhetsutbyte och att fånga upp frågeställningar är en viktig del. Därför söker jag alltid möjligheter till dialog.

Jag använder mig av bland annat av presentationsverktyget Prezi för att göra budskapet levande, tydligt och ge en fin överblick. Jag har goda pedagogiska kunskaper efter många år som föreläsare och kursledare. För mer information om min bakgrund läs gärna mer här.

*

*

Rulla till toppen
Instagram
RSS
Skicka e-post