Trädgårdsdröm eller drömträdgård?

Smakfull trädgård - hållbar trädgårdsdesign för mersmak och mångfald

Dimman lättar en tidig sommarmorgon och du går ut i trädgården med barnahand i din. Tillsammans plockar ni hallon och smultron till frukosten.

Dagen spenderar ni i något av trädgårdens sköna gröna rum. Blir det en lässtund i hängmattan eller bus i barnens lekhörna? Eller går ni till trädgårdens vilda vrå och tittar på och förundras över naturens mirakel?

Inför lunchen klipper ni lite kryddörter och plockar in några tomater från växthuset. Kanske hämtar ni några ägg i det lilla hönshuset. Omeletten äter ni i skön halvskugga under pergolan.

Efter en eftermiddagsutflykt kommer ni hem och skördar fleråriga grönsaker i skogsträdgården och drar upp några morötter till middagswoken. Den njuter hela familjen av på altanen i kvällssolens sista låga strålar.

Till fest med goda vänner bjuder uteköket på matlagningsmöjligheter. Framåt sensommar och höst, när höstlöven börjar skifta i gult, orange och rött, skördar ni frukter, bär, kryddörter, grönsaker och potatis. Ni förädlar och förvarar godsakerna inför mörka vinterdagar.

Trädgården belönar sinnena varje dag året om och även på vintern är trädgården en fin plats både att titta på inifrån huset och att vistas i. Ni går upp de snirkliga gångarna i snön, gör snöänglar och leker kurragömma bland trädgårdens vinterstrukturer.

När vårsolen sedan har smält bort snön igen och värmt upp jorden följer barnen med ut med var sin fröpåse i handen. Ni sår tillsammans i de upphöjda odlingsbäddarna. Barnen lär sig var maten kommer ifrån och ni får skörda goda nyttigheter från tidig vår till sen höst. Kanske blir det till och med lite vinterskörd.

Ni njuter av att veta att trädgården ger er mat, sköna platser att vistas i och ni vilar i vetskapen att allt detta är i samklang med naturen och bidrar till att minska klimatförändringarna.

Låter det för bra för att vara sant?

Det behöver det inte vara. Men för att ta fram trädgårdens fulla potential och anpassa den till familjens behov behövs gedigna kunskaper och en väl genomtänkt planering. Smakfull trädgård erbjuder hållbar trädgårdsutveckling för mersmak och mångfald. Jag sammanfattar och förmedlar de kunskaper ni behöver för att anlägga och sköta trädgården.

Hållbar trädgårdsutveckling för en lättskött ätbar trädgård

Förutom att trädgården blir mysig och harmonisk med alla de funktioner ni önskar har den välplanerade smakfulla trädgården flera mervärden:

  • nästan allt är ätbart
  • designen gynnar den biologiska mångfalden
  • material och anläggnings- och skötselmetoder har jag valt med miljöhänsyn
  • trädgården är lättskött
  • ni undviker dyra och tidskrävande misstag

Välkommen till en godare framtid i er trädgård!

Ätbart i trädgården är mycket mer än ett grönsaksland

Med genomtänkt trädgårdsutveckling för er tomt kommer det att finnas mycket gott att äta i form av frukt, bär, kryddörter och perenna (fleråriga) grönsaker som återkommer från år till år och som kräver mycket lite skötsel. Kanske vill ni ha en skogsträdgård, eller matlund som det också kallas. Rätt planerad och anlagd blir det mycket skörd för liten insats. Kanske ser det snart ut såhär hemma hos er:

Önskar ni ett grönsaksland planerar jag gärna in det och ger råd om odlingsföljd och ekologisk odling samt ger tips som förenklar grönsaksodlingen. För helt ärligt – vem vill stå på knä i timtal och rensa ogräs i grönsakslandet? Inte jag och säkert inte ni heller men med goda kunskaper och rutiner slipper ni det. Jag lär er det ni behöver veta för att minimera skötseln av grönsakslandet.

Hållbart genom att gynna den biologiska mångfalden och ta hänsyn till miljön

De flesta vet idag att den biologiska mångfalden är viktig men det är inte så lätt att veta hur man ska planera sin trädgård för att gynna våra små medhjälpare. Genom noggrant växt- och materialval, små bon och vattenhål kan vi underlätta för fåglar, insekter, maskar och mikroliv. Så kan de i sin tur kan hjälpa oss i trädgården.

Många material som man använder i trädgårdar idag är inte särskilt miljövänliga, till exempel byggmaterial, bekämpningsmedel eller gödsel. Min passion för miljöfrågor guidar mig i mina rekommendationer kring material och metoder för anläggning och skötsel.

Hållbar trädgårdsutveckling för att minimera skötselbehovet

Ingen trädgård är helt skötselfri men det finns många designknep att ta till för att minimera skötselbehovet. Med en hållbar trädgårdsdesign från Smakfull trädgård följer tips och råd om anläggning och underhåll. Det gör det lätt att sköta trädgården.

Undvik dyra misstag

Det finns många dyra eller tidskrävande misstag man kan undvika genom en hållbar trädgårdsdesign från Smakfull trädgård. Växterna blir anpassade efter ståndort och funktionerna landar på sin rätta plats direkt. Det spar både tid, pengar och energi.

Hållbar trädgårdsutveckling med känsla för form och färg

Med min känsla för form och färg och kunskaper om trädgårdsdesign, trädgårdshistoria och växter hjälper jag er att skapa en trädgård som harmonierar med hus och omgivning. Med ett spännande formspråk som passar huset och omgivningarna och väl valda växter blir den ätbara trädgården underbart vacker och trivsam.

Anlita mig…

…för hållbar trädgårdsutveckling för en lättskött ätbar trädgård. Jag är verksam i området längs Höga Kusten med omnejd, från Umeå i norr via Örnsköldsvik, Kramfors och Härnösand till Sundsvall i söder och Sollefteå i väster, det vill säga Västernorrland och södra Västerbotten. Kontakta mig gärna om du undrar om jag kan ta uppdrag i ditt område.

Läs gärna mer om mina designtjänster och följ mig gärna på Facebook och Instagram.

Rulla till toppen