Ogrässtrategi – rensa klokt, inte mycket

I odlingarna som jag och min samodlare Maria har tillsammans på hennes tomt i fina Drömme i Sidensjö finns det enorma mängder ogräs på grund av att Maria tills ifjol varit ensam om att ta hand om en allt för stor odlingsyta. När jag började odla tillsammans med henne ifjol anade jag inte vidden av problemet. Det gjorde jag nog inte förrän en bit in i årets odlingssäsong. Jag har därför klurat på en ogrässtrategi som ska göra att vi med åren får allt mindre att rensa. För helt ärligt, vem älskar att stå i timmatal och rensa ogräs?

Men vaddå ogrässtrategi? Är det inte bara till att snällt stå på knä och rensa och rensa och rensa igen?

Nja, både ja och nej. Klart man behöver rensa men när och hur man rensar påverkar. Det finns också andra åtgärder än att rensa som kan göra att man minimerar mängden ogräs på lång sikt. Här kommer mina tankar och tips för ogrässtrategi i befintliga odlingar (För nyanläggning finns andra metoder att ta till. Det får bli ett eget tema.):

  • Rensa tidigt på säsongen. Ju mer du rensar på våren desto mindre behöver du rensa totalt sett under säsongen.
  • Rensa ordentligt när du väl rensar. Det är bättre att rensa ritkigt noga och på djupet på en liten yta än att rensa slarvigt på en stor.
  • Återkom till samma yta gång på gång om det kommer upp mer efter förra gången du rensade. Det är bra att göra det med korta mellanrum, 7-10 dagar, för att utarma ogräsrötterna som du inte lyckas få upp.
  • Låt inte ogräs i och i närheten av bäddarna gå i frö. Riv upp eller klipp ned innan de går i frö. Visst kommer det att flyga in frön från andra håll men det bli i alla fall mindre än om plantorna i närheten också tillåts fröa av sig.
  • Täckodla eller så in gröngödslingsfrön* mellan grönsaksplantorna under säsongen. Gröngödsling gör att ogräsen får svårare för nyetablering och du binder och tillför näring.
  • Så också in gröngödsling efter slutskörd även om det är kort tid till beräknad frost eller täck med plansiloplast och låt ligga kvar tills att det är dags att så eller plantera ut nästa säsong.
  • Det finns mycket ogräsfrön i jord. När de utsätts för ljus gror de. Rör därför runt så lite som möjligt i odlingarna (bortsett från de ytor som behöver rensas – knepig balans detta…)
  • Ha fasta bäddar och gångar. Täck gångar och markytan närmast landen med någon form av täckmaterial** som minskar att ogräs vandrar in från gångar och ytterområden.
  • Om du har stora problem täck delar av landen med plansiloplast eller ljustät presenning under 2-3 säsonger istället för att jobba ihjäl dig!

* Gröngödsling är olika typer av växter som antingen binder den näring som finns i jorden eller som fixerar kväve från luften och bygger upp kvävehalten i jorden när plantorna vissnar ned och myllas ned i jorden. Honungsfacelia, gurkört, bovete, krasse, ringblomma, olika sorters klöver och vicker är exempel på gröngödslingsväxter. Vissa är ettåriga, andra två- eller fleråriga. Välj sort utifrån syfte. Läs gärna mer här.

** Täckmaterial för gångar och ytterområden kan vara av nedbrytbart eller icke nedbrytbart material. Nedbrytbart material kan vara flis, halm, hö eller täckbark med eller utan dagstidningar eller wellpapp under. Fördelen med att ha dagstidningar eller wellpapp under är förstås att de ogräs man inte lyckats rensa bort har svårare att ta sig upp igenom alla lager. Ju tjockare lager organiskt material desto mindre risk att ogräsen vandrar in i bäddarna från gångarna, men räkna med att de kryper ut på sidorna om täckmaterialet så rensa noga innan du lägger på täckmaterialet för bästa resultat.. Icke nedbrytbart material är någon form av markduk. Det finns vävd markduk (ofta svart med gröna ränder, som jag har mycket dålig erfarenhet av) och svetsad markduk (som jag anser vara ett mycket bättre alternativ). Den markduk som Maria, min odlingskompis, har beställt på min inrådan är Plantex gold. Den har vi börjat lägga i gångarna (efter att vi rensat dem) och kommer även att lägga den i odlingarnas ytterkanter. Till gångarna har vi delat den i två på längden eftersom Maria bara har 50 cm breda gångar. I ytterkant kommer vi att lägga hela dukens bredd för att inte få för stort ogrästryck utifrån. Eventuellt kommer vi även att plantera vallört av sorten Bocking 14 utanför ogräsduken för att ytterligare ha en ogräsbarriär mot ytterområdena.

När man väl kommit till rätta med rotogräsen kan det räcka att gå över landen med kultivator eller rensjärn. Förutom ovan finns annat att göra som jag har läst om men inte testa själv ännu – att flamma bäddarna. Det innebär i korthet att man använder en gasollåga till att bränna ogräset innan de riktiga kulturerna kommit upp. Jag får testa någon gång och återkomma om det.

Smakfull trädgård - hållbar trädgårdsutveckling för mersmak och mångfald design mentorskap kurser

Similar Posts

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.