Mina lärares omdömen

Nedan utdrag ur mina lärares omdömen om mina examinationsuppgifter samt några av de tillhörande ritningarna.

  • “Konceptuellt, formstarkt, modigt, annorlunda och spännande förslag!”
  • “Ditt designförslag fungerar väl för den stora ytan och återspeglar också kundönskemålen på ett utmärkt vis – här skapas en lugn, harmonisk plats med vackra siktlinjer och blickfång. Du har tagit hänsyn till den äldre karaktären och skapat en ombonad, mysig plats att befinna sig på med tydlig och väl utförd rumsindelning samt funktionella transport- och gångstråk.”
  • “Du har i ditt trädgårdsdesignförslag visat prov på god växtkännedom och god inlevelseförmåga i de förutsättningar som givits med avseende på såväl platsens förutsättningar som kundens behov, önskemål och förväntningar.”
  • “Du gör en tydlig och inspirerande beskrivning av din idé med tydlig tematisk prägel.”
  • “Du har gjort många fina växtval och lämnar in en korrekt, lättläst växtlista med både svenska och vetenskapliga namn.”

Examinationsuppgift 1
Betyg: VG
Utdrag ur lärarens omdöme

Du har i ditt trädgårdsdesignförslag visat prov på god växtkännedom och god inlevelseförmåga i de förutsättningar som givits med avseende på såväl platsens förutsättningar som kundens behov, önskemål och förväntningar.

Du har disponerat ytorna i ditt förslag på ett mycket trevligt och okonventionellt sätt. Du har dessutom fått in din personlighet som trädgårdsdesigner och du motiverar dina val väl. Utmärkt!

Vidare är din komposition med de växter du valt för planteringarna vackra och inspirerande. Dessutom bidrar dina växtval med ett stort mervärde eftersom nästan allt är ätbart. Fruktträden ger fin höjd åt trädgården och blir vackra blickfång från olika platser i trädgården

Du har skapat en vacker och inspirerande ritning, tydlig och lättillgänglig, som verkligen förmedlar känslan i trädgården

Du beskriver din idé på ett inspirerande vis och all viktig information framgår tydligt och bra! Trädgården känns levande när man läser din beskrivning, jag skulle gärna vara kunden i det här fallet!

Den här trädgården kommer att bli en inspirerande oas som kommer att bidra till många goda (sunda, blommiga och vackra!) middagar och härliga lärdomar för både vuxna och barn. Mycket fint jobbat Mona!

Louise Dahl, trädgårdsingenjör och lärare på Trädgårdsakademin

Examinationsuppgift 2
Betyg: VG
Utdrag ur lärarens omdöme

Du har skapat en trädgård som verkligen möter kundens önskemål och förväntningar om en prunkande och mysig trädgård med mormorskänsla. Det som tilltalar mig mest i din lösning är att du tänkt på ett effektivt insynsskydd, de många ätbara och romantiska växtvalen som passar utmärkt till temat samt välritade vyer i SketchUp.

Du gör en tydlig och inspirerande beskrivning av din idé med tydlig tematisk prägel. Toppen!

Matilda Hallgren, Trädgårdsingenjör och lärare

Examinationsuppgift 3
Betyg: VG
Utdrag ur lärarens omdöme

Denna trädgård med tillhörande bostadshus har en lite äldre stil med intressant karaktär. Vacker varmgyllene färg på fasaden kontrasteras av dina väl valda material- och växtval som mestadels går i svala blålila och silvriga toner, ackompanjerat med varmgula accenter som spelar vackert med husfärgen. Ditt designförslag fungerar väl för den stora ytan och återspeglar också kundönskemålen på ett utmärkt vis – här skapas en lugn, harmonisk plats med vackra siktlinjer och blickfång. Du har tagit hänsyn till den äldre karaktären och skapat en ombonad, mysig plats att befinna sig på med tydlig och väl utförd rumsindelning samt funktionella transport- och gångstråk.

Stora ytor kan vara svåra att ta sig an. Riktigt bra jobbat med detta uppdrag!

Fint och tydligt tema! Här kombinerar du historiska vingslag med en modern touch och resultatet känns som att det följer just denna linje. Att välja ett tema för en trädgårdsdesign är som du vet en mycket bra metod att arbeta efter. Det klargör för dig själv vad du vill åstadkomma och hjälper dig att hålla fokus hela vägen, att skapa en enhetlig trädgård med ett övergripande koncept.

De dominerande färgerna i trädgården är grönt och varmt gyllengul på husfasaden. Blomfärgerna som du valt ger sval kontrast i lila, blått och silver (inklusive bladfärger hos gräsen) vilket passar utmärkt för att skapa den harmoniska och lugna plats som kunden önskar. Några accenter i varmgult spelar med husfärgen. Snyggt! Det känns som att du verkligen tänkt till angående växternas blomfärger och bladfärger.

Bladens form, färg och textur vackert och det finns också bestående vintergröna element samt en övergripande struktur som verkligen fungerar året runt. I större trädgårdar blir de stora dragen, designens grundform, extra viktig att fokusera på framför mindre detaljer. Om grundstrukturen vissnar ner under vintern blir den stora ytan extra naken – och vindpåverkan än mer påtaglig. Men du har verkligen tänkt på strukturen.

Formerna i ditt förslag är intressanta och välplanerade, med stark rumslig karaktär. Höjdvariationer i trädgården finns eftersom du jobbat med högre element i form av träd, häckar och klätterväxter, samt byggnationer som pergola, lusthus och liknande. Rörelse och riktning i trädgården är tydligt utformat och fungerar fint.

Vilken tydlig och snygg ritning du erbjuder kunden! Du ska verkligen känna dig nöjd med resultatet. Du har varit noga med kodningen.

Matilda Hallgren, Trädgårdsingenjör och lärare

      

Examinationsuppgift 4
Betyg: MVG
Utdrag ur lärarens omdöme

Ett väl utfört, konceptuellt och annorlunda designförslag! Toppen!

Du har medvetet valt att gå på en linje i ditt förslag. Ditt designförslag kommer att överträffa mannen och barnens önskemål om något nytt! Fruns intresse har falnat något, så detta kanske är en bra lösning för nu. Du har tänkt på den äldre trädgården, men samtidigt introducerat något verkligt nytt och spännande som kommer att ge kontrast. Jag är säker på att kunden kommer att bli nöjd med din design!

Här finns något att njuta av under en stor del av säsongen. Skörden blir en stor belöning. Vinteraspekten finns också i grenverk och stamform och spaljerat. Här skapas en härlig plats att njuta av året runt. Bladens form, färg och textur varierar vackert.

Höjdvariationer i trädgården finns verkligen eftersom du jobbat med högre element i form av träd, buskar, humlestörar och spaljerade fruktträd. Och i kombination med ett flor av olika marktäckande växter och perennytor. Allt detta skapar härlig rumslighet!

Rörelse och riktning i trädgården är tydligt utformat och fungerar bra. Din starkt konceptuella lösning styr dock såklart mycket hur och var man kommer att kunna röra sig i trädgården. Ett spännande slingrande gångmönster leder runt i trädgården och spiralen ger rummet en speciell formstark twist!

Formerna i ditt förslag är intressanta och välplanerade. Du har gjort en snygg design.

Tydlig och bra! Och mycket snygg! Det blir nu enkelt för kunden eller anläggaren att arbeta vidare.

Du har gjort många fina växtval och lämnar in en korrekt, lättläst växtlista med både svenska och vetenskapliga namn. Extra plus att du valt och tydligt angett i din lista att det ska vara svagväxande grundstam för de fruktträd du ska spaljera. Du kan det här! Sånt blir man glad av när det är rätt tänkt! Toppenbra!

Konceptuellt, formstarkt, modigt, annorlunda och spännande förslag! Mycket trevligt!

Åsa Adolfsson Ahlander, Lärare Trädgårdsdesign Hortum

I den här designen hade familjen köpt till tomten bredvid. Deras befintliga tomt var redan designad och väl utvecklad och behövde inte ritas av mig, därav det tomma utrymmet runt huset på min ritning.