Trädgårdsdesign

Jag har två huvudsakliga designtjänster, Trädgårdsdesign bas och Trädgårdsdesign komplett. Oavsett vilken av designtjänsterna ni väljer så är processen dit likartad. Vi träffas hemma i er trädgård under cirka två timmar. Jag skickar min checklista i förväg så att ni i lugn och ro kan förbereda er. Ju mer förberedda ni är inför besöket desto mer kommer jag att hinna lära känna era behov och önskningar och trädgårdens förutsättningar. Har ni idéer ni hittat på internet eller i tidningar, foton från andras trädgårdar eller egna idéskisser så ta gärna fram dessa till besöket. Vi går igenom era önskemål och jag tittar på hur er trädgård ser ut idag och vilka förutsättningar den har, fotar och gör vissa mätningar.

Ni ordnar med en skalenlig ritning över tomten inför besöket. Finns inte en skalenlig ritning så kan ni köpa den tjänsten av mig. Mätningarna till ritningen sker då i samband med detta första besök, utöver de två timmar som är avsatta. Räkna med att det tar ett par timmar till för alla mätningar som behövs för att rita en skalenlig ritning.

Efter besöket hos er arbetar jag med designen på hemmaplan och vi håller kontakt via e-post under processens gång. Jag skissar fram några olika förslag för form och placering av olika funktioner (med placering av funktioner menar jag var uteplatser, växthus, damm, köksträdgård, lekplats etc. ska placeras). Jag skickar skisserna till er för påseende, eventuellt tillsammans med några stilbilder. Vi bollar fram och tillbaka tills att vi är överens om form och placering av funktioner. Då fortsätter jag mitt arbete med växtlighet och hårdgjorda ytor. Vi håller hela tiden kontakten via e-post så att ni kan vara delaktiga i processen under tiden jag färdigställer ert material. Titta gärna in i mitt galleri för exempel eller läs om mina lärares omdömen på kurserna Trädgårdsdesign Primo respektive Trädgårdsdesign Hortum.

Här nedan beskriver jag vad som ingår i respektive tjänst.

Trädgårdsdesign bas

Trädgårdsdesign bas är tänkt för er som vill ha en övergripande design för trädgården med huvudfokus på form, placering av funktioner och placering av nyckelväxter men som har mycket kunskaper och vill göra en del av jobbet själva.

Ni får en trädgårdsritning med ett tydligt formspråk, välplacerade funktioner och en lista med växtförslag med svenskt och vetenskapligt namn samt förslag på placering av nyckelväxterna. Det ingår även perspektivritningar som ger en tydlig bild av hur det kan komma att se ut om några år när trädgården vuxit till sig. För hårdgjorda ytor, så som uteplatser, gångar och parkering, ges förslag på material.

Trädgårdsdesign komplett

Trädgårdsdesign komplett passar er som vill ha hjälp med att designa hela trädgården från grunden och som önskar hjälp med en heltäckande lösning. Processen går till på samma sätt som Trädgårdsdesign bas men slutresultatet blir mer genomarbetat på detaljnivå både avseende växtval och ytmaterial, inklusive beräkning av växtåtgång och ytberäkningar.

Precis som i Trädgårdsdesign bas ingår trädgårdsritning och perspektivritningar. Dessutom ingår planteringsplan, komplett inköpslista för växter med både svenska och vetenskapliga namn färdig att ge till plantskolan samt en skötselplan för hela trädgården. I den står beskrivet hur marken behöver förberedas inför plantering och hur växterna ska skötas under olika delar av året. Även förslag på ytmaterial och beräkning av ytors storlek till hårdgjorda ytor så som uteplatser, gångar och parkeringsplats ingår. Dock ingår ej mängdberäkning för material för eventuellt underarbete – det rekommenderar jag att en anläggare får göra. Mängdberäkning för t.ex. reglar för byggnad av altaner och liknade ingår inte heller – det rekommenderar jag att en snickare får bedöma.

Detta ingår

Allt material levereras både digitalt och på papper. Trädgårdsritningen levereras skalenligt i A3-format och övrigt material levereras i ett A4-häfte.

Trädgårdsdesign bas Trädgårdsdesign komplett
 Trädgårdsritning i A3-format x x
 Perspektivritningar (3D) x x
  Häfte i A4-format x x
 Växtlista Lista med förslag Komplett lista,
inklusive mängdangivelse
 Komplett planteringsplan x
 Skötselplan x
Ytmaterial för hårdgjorda ytor Förslag på material Lista med förslag på material,
inklusive ytberäkning

Är det svårt att bestämma vilken av tjänsterna som passar er? Då kan vi boka in ett möte inför design för att prata igenom era förutsättningar.

Kontakta mig för att boka tid eller vid frågor.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.