Nu i förkultiveringstider används stora mängder jord i påse, både såjord och planteringsjord. Att ständigt tillföra köpejord för att kunna odla sina grönsaker och andra växter är inte regenerativt. Ekonomiskt är det inte heller.

Eftersom jag själv har varit “mellan trädgårdar” i tre år tills i höstats har jag endast bokashikompost och lite “fuljord” (sparad krukor) att tillgå. Det innebär att jag inte har tillräckligt med egenproducerat odlingssubstrat för årets förkultivering. Jag hoppas dock att i år är sista året när jag behöver köpa jord till mina frösådder. Redan i höstas samlade jag in löv till lövkompost som jag hoppas ska kunna bli nästa års såjord. Under kommande sommar planerar jag att göra min egen plantjord.
Men varför är det inte regenerativt med påsjord kanske du undrar. Det finns flera skäl till det. Tre av de mest uppenbara är att:
- det frigörs mycket koldioxid när torv bryts (de flesta påsjordar utgörs till största delen av torv)
- påsjorden packas i plast
- de ska transporteras långa sträckor
Därutöver finns några fler anledningar men vi ska inte fördjupa oss i det idag.

För att minimera de negativa miljöeffekterna av att vi odlar är det därför bra att skapa de odlingssubstrat vi behöver. Allt som behövs för det finns i våra trädgårdar.
Förbered för att skapa dina egna odlingssubstrat
Förbered dig redan nu för att kunna producera tillräckliga mängder egna odlingssubstrat kommande sommarsäsong:
- Observera och noterat hur mycket påsjord du gör av med under hela förkultiveringsprocessen
- Dela upp hur mycket som är såjord och hur mycket som är planteringsjord i dina noteringar
- Snitta upp jordpåsarna högst upp så att du kan spara påsarna för att fylla med dina egna odlingssubstrat under sommaren.
Under sommaren kan du gå tillbaka till dina noteringar och planera för att skapa tillräckligt mycket odlingssubstrat genom olika sätt att kompostera. Mer om det kommer i ett annat inlägg.
