Regenerativa perspektiv på inomhusodling av groddar, skott/småblad och kryddörter

Smakfull trädgård - hållbar trädgårdsutveckling för mersmak och mångfald design mentorskap trädgårdskurser

Att odla på köksbänken vintertid är något som många gör och det är ett väldigt bra sätt att komplettera rotsaker, vit-/rödkål samt frysta och syrade grönsaker från förra året. Grönsaksfröer innehåller mycket näring som frigörs när fröet gror. Att odla groddar, skott, småblad och kryddor inomhus ger ett fint näringstillskott, för att inte tala om ett billigt sätt att få färska fräscha och goda krispiga grönsaker.

Ur ett regenerativt perspektiv leder groddarna med hästlängder framför skott/småblad respektive kryddörter. Detta av två huvudanledningar:

  1. groddar behöver inte tillskottsbelysning alls utan växer snarare bättre i mörker. Det gör att det inte går åt någon extra energi att grodda.
  2. Man behöver inte något odlingssubstrat för att grodda

Den resurs som groddar tar mest av är vatten eftersom de behöver sköljas varje dag, helst två gånger per dag. Men vattnet kan sparas och användas till att vattna krukväxter, förkultiverade plantor och skott/småblad och kryddörter med.

Om man har bra ljus från sina fönster så kan man, från kanske mars/april, odla skott/småblad och kryddörter utan tillskottsbelysning. Vissa skott/småblad kan man odla utan odlingssubstrat. Kryddörter däremot behöver vanligen någon form av odlingssubstrat. Producerar man sitt eget odlingssubstrat är det förstås inget problem men om man behöver köpa jord i påse baserad mestadels på torv är det ingen höjdare ur ett miljö- och klimatperspektiv. Här tar jag inte upp tekniken aquaponik av den enkla anledningen att jag inte har egen erfarenhet av den metoden.

Det finns mycket information på nätet och i böcker om hur man groddar och odlar skott/småblad och om hur det kan skilja sig mellan olika sorters frön. Här ville jag mest lyfta fram de regenerativa aspekterna. Jag tycker absolut att vi ska odla även skott/småblad och kryddörter men jag vill uppmuntra att grodda mest och odla skott/småblad och kryddor som komplement.

Lästips

Grodda

Rengör, blötlägg, skölj, vänta – mycket enklare kan det knappast bli.

De första dagarna kan du ha groddarna i mörker. När groddarna nästan är klara kan du ställa i fönstret för att de ska bli lite gröna. Groddarna kan bli lite beska om de får mycket ljus. Prova dig fram till vad du tycker om för smaker.

Personligen tycker jag om att ta bort lite av de lösa skalbitarna när groddarna är klara. Det gör jag genom att hälla allt i en stor skål, fylla på med vatten och röra runt lite försiktigt. Skalen flyter då upp och är lätta att ta bort från ytan. Jag brukar sedan fiska upp groddarna med händerna för att inte få med de ogroddade fröna som ligger på botten. Var försiktig så att groddarna inte går av. De blir fortare dåliga då.

För att groddarna inte ska ruttna förvarar jag dem i kylen i en skål med ett galler på botten så att groddarna inte ligger i vatten.

De små rothåren på rötterna kan se ut som mögel. Om groddarna är nygroddade är det inte mögel. Lukta och smaka.

Lämpligt att grodda är frön från blanda annat alfalfa, bockhornsklöver, bovete, rädisor, grönkål, svartkål, mungbönor. Köp gärna speciella groddfrön. De har vanligen högre grobarhet eftersom de är grobarhetstestade.

Skott och småblad

Lämpliga frön är solrosfrön, ärtor, olika sorters kål, krasse, senap.

Kryddörter

Vem älskar inte färska kryddörter som timjan, oregano, salvia, med flera i matlagningen? Det händer ibland att jag köper färdiga plantor i butik och låter växa vidare efter skörd men mest väntar jag på de fleråriga kryddörterna utomhus. I år vill jag prova att så mejram och sommarkyndel. Vilka kryddörter är dina favoriter?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen
Instagram
RSS
Skicka e-post